Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PM

Vzhledem k tomu, že množství vražd je naprosto miniautirní v přepočtu na obyvatele je jasné, že drtivá většina rodin funguje zcela zdravě a normálně stejně jako společnost jako celek. Netřeba zoufat.

2 1
možnosti
MB

V ČR se vraždí i tak více než v Rakousku nebo Německu (tam jsem se díval na čísla z roku 2018). Pokud si vezmu střelbu v Uherském Brodě, střelbu v nemocnici v Ostravě nebo teď Bohumín, tak nevím s čím bych to v Evropě srovnával, snad USA, to ano

0 0
možnosti

Konzumní společnost řeší vzdálené nebezpečí, proto chrání broučky, separuje odpad a děsí se přelidnění či vymírání. Netuší, že v každé domácnosti zatím tiká časovaná bomba. Neumíme se k sobě vzájemně chovat. Nedokážeme spolu mluvit. Žijeme v bublinách a odmítáme naslouchat těm druhým. Mezilidská i mezigenerační agresivita roste tím víc, čím méně se o ní diskutuje a demonstruje na náměstích.

Zdroj: https://danielakovarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=755552

Děláte, jako by domácí zabíjačky byly výmyslem moderní doby. Lidi se v rodinách vraždili odjakživa a nějaká Maryša Vávrovi vařila kafe už za starých Féničanů.

5 0
možnosti
Foto

J94a92n38a 11M24a22j67o63v66á

11. 8. 2020 20:05

To je právě ono. Chráníme broučky a nejsme schopni ochránit lidi. Ani nám to nevadí, že se fokus naší citlivosti soustřeďuje jinam než na lidi, jinam, než na své blízké okolí. Adoptujeme na dálku černoušky a nevidíme starou dámu ze sousedství, které by stačilo přinést nákup.

Už ani v rámci rodiny nefunguje vyrovnávání sil tím, že se její členové chrání vzájemně. A jezdíme se drát za práva všech existujících i vykonstruovaných menšin. Neumíme žít blízko, jenom daleko.

Když Fénická Maryša vařila kafe Vávrovi, společnost celkově rozhodně netrpěla útlocitem. Dneska jsme slepí...jenom k sobě navzájem.

3 1
možnosti
JZ

J66a83n 58Z67í34m70a

11. 8. 2020 19:39

Mné tahle záležitost tak trochu nedává smysl Mezi Romy je totiž zažitým kodexem, že Rom nikdy nezabije romské dítě j. Je to jeden ze základních páteřních principu jejich uvažování . Aby dospělí pětapadesátiletý Muž zabil svého vlastního vnuka nemá v tomhle absolutně žádnou logiku ať se tam stalo cokoliv t a k je to veliké neštěstí.

0 0
možnosti
TH

T93e86r94e14z31a 23H46o27l83á

11. 8. 2020 21:38

A) proč do toho pletete Romy?

B) ale ano, má to logiku, resp. má to vysvětlení - narcismus. Je to to samé, jako když jeden z partnerů zabije společné dítě jen proto, aby ublížil ex. Prostě pro něho další bytosti nic neznamenají, nemají pro něj žádný význam mimo ten, kdy je vztahuje k sobě. Tak dítě holt použijí k tomu, aby se ZA SEBE pomstili za domnělou křivdu, třeba v podobě odmítnutí.

2 0
možnosti
JZ

J54a69n 51Z13í82m72a

11. 8. 2020 19:34

Moc hezky clanek pani doktorko......

1 0
možnosti
Foto

J63a55n90a 74M61a79j15o23v96á

11. 8. 2020 19:14

Děkuji. Je úlevné číst, že je někým vnímáno, že vztahy, emoce, komunikace, schopnost přemýšlet nad tím, co děláme s pokorou a etikou.

I když ne se vším souhlasím, tyhle debaty jsou moc potřebné a patří na titulní stránky a do hlavních časů vysílání. Obávám se, že to zůstane jen mým zbožným přáním.

0 0
možnosti
Foto

Njn, čím těsnější vztah, tím vyšší riziko.

0 0
možnosti
Foto

Přítele si můžete vybrat, bratra nikoliv.

3 0
možnosti
JD

no, to snad neznamená, ze za problemy s pritelem si pak muze sama...

1 0
možnosti
JD

Rodinné vztahy jsou ty nejbolestnější, právě protože jsou mezi nejbližšími, a ti si většinou dokáží velice ublížit, aniž by to tak chtěli....většinou předchází nějaké dlouhodobé utrpení či týrání někoho z členů, a ani to nemusí být rodinou, může to být stres v práci, šikana....psycholog ...pak přijde k vzniklé situaci a začne hodnotit zevní projevy, mnohdy nechape příčinu, zaměňuje ji za důsledek a proto podpora pouze emocionalnich , zevnich, pripadne i citovych, vnitrnich faktorů, vyjde naprázdno. Patrat po skutečných problemech je neco jineho nez hodnoceni zevnich projevu. ale to uz neni na debatu v blogu.

1 0
možnosti
BG

"Vše dobré i špatné začíná v rodině, a koho doma dobře nevychovali, nese si s sebou do života první hendikep."

"Třicet let se jako advokát zabývám rodinnými vztahy, a tak vím, že nejvíce bolesti si vzájemně dokáží způsobit právě ti nejbližší."

Aspoň vidíte, že ta tradiční rodina není tak super, úžasná a dokonalá a likviduje se sama, protože se lidi prostě neumějí chovat a nedokážou vyjít s ostatními. Rozvrat rodiny způsobují vnitřní vlivy, ne nějaká úprava legislativy nebo cizí netradiční vztahy.

0 1
možnosti
JR

J97a52n 95R12á48ž

11. 8. 2020 14:51

Kult individualismu nese své ovoce. Podle pokrokových liberálů je rodina překonaný institut, který v dnešní době už nemá žádnou funkci. Takže důležitost a nezastupitelnost vzájemně se podporujících, ale rovněž i pozitivní vliv usměrňujících vlivů rodinných vazeb na život každého jejího člena zmizely z repertoáru myšlení dnešních "náctníků", protože prý brzdí rozvoj člověka a omezují jeho svobodu.

No a když mantrou modernistů je, že práva (zejména bezbřehá lidská) a individuální svoboda nemůže mít usměrňující protiváhu v odpovědnosti a plnění občanských povinností, nastal v myslích lidí s nižší intelektuální kapacitou naprostý zmatek. Absence úcty a respektu k autoritám, který se z rodinného prostředí přenášel do každodenního života, v důsledku rozvrátila hodnotový systém mnoha lidí, kteří tak necítí respekt k zákonům a obecně sdílené morálce.

Ty šílené činy jsou důsledky!

6 1
možnosti
Foto

Tyto šílené činy se děly a dějí i ve společnostech, které byste rozhodně jako individualistické nenazval a kde autorita stále vládne mnohdy tvrdou rukou. Vlastně, dá se předpokládat, že se tam dějí mnohem častěji, protože je řada ponížení považována za normální či dokonce správná. V evropské literatuře se těmto tématům věnovalo hlavně 19. století (např. Anna Karanina, Madame Bovary, Sága rodu Forsythů)

Co vedlo ke zlepšení byly především myšlenky vycházející z humanismu, tj. že každý jedinec má právo na optimální rozvoj svých schopností (vědění a ctností). Bohužel, už od jakobínů a Napoleona ("Lidé nechtějí svobodu, ale rovnost") se mnohem častěji uplatňuje přístup "já vím, co je pro tebe dobré."

Na individuální úrovni, o které zejména píše autorka, bych však problém hledal spíše v sobeckosti, lhostejnosti a závisti.

2 1
možnosti
  • Počet článků 190
  • Celková karma 30,05
  • Průměrná čtenost 2303x
Rodinná advokátka a spisovatelka, podle níž všechno začíná a končí v rodině. Senátorka ČR za obvod č. 7 (Plzeň - město).

Seznam rubrik