Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Obávám se, že komentovat něco, co sami neznáte, je k ničemu.

Záleží na okolnostech. Ano. Chytráci nabízejí variantu střídání rodičů u dětí - já ji nabízel manželce také. Problém je, že pokud se vám z kdysi normální ženy stane dost podivuhodné stvoření s jedinou vizí - že je potřeba se od vás odstěhovat, protože jste zdroj všeho zla ve světě, pak je trochu problém. Žena u soudu nemusí prokazovat, že je schopna se o děti postarat (přestože bez asistence své matky by tomu tak nebylo). Soud automaticky předpokládá, že bude jednat v zájmu dětí spíš než muž, což také není náš případ. Sliby, že budete mít děti, kdy budete chtít - jsme přece lidi - končí posledním stáním. Nekomunikuje s vámi, protože to by nedejbože indikovalo lepší podmínky pro střídavou výchovu, dětem vypíná mobil a na mediaci ji nedostanete.

Muži tahají za trochu kratší konec a já jsem rád, že přibývá otců, kteří svým dětem i v takové situaci chtějí umožnit "mít tátu". Protože kdyby do toho nešli sami naplno, tak se tyhle pseudomatky postarají, aby táta nebyl.

Rovnost střídavka=batůžkáři je pěkná hloupost - každá forma uspořádání, kdy nejste výchovně mimo hru je víc náročná na batohy, než střídání po více dnech.

Výhoda je i v adaptaci na prostředí, která přeci jen chvíli trvá.

Podle mě jsou primární vztahy. Více než deset oslovených dospělých vyrostlých v rozvedené rodině mě ujistilo, abych zabojoval o střídavku. Což bylo určitě proto, že pro ně byla ta X-krát omílaná "jedna domácnost" důležitější než táta.

Děti potřebují pevné body. Ale jestli bude jeden, nebo dva, to zas tak podstatné není.

Takže střídavka, pokud to nejde proti dětem, rozhodně ano.

0 0
možnosti
Foto

Přeju co nejvíce otcům, aby jim to vyšlo. I já připouštím, že někde (mimo moje zorné pole) to fungovat může docela dobře, ke spokojenosti všech.

Ano, primární jsou vztahy. Pár mnou oslovených nedospělých jedinců vyrůstajících ve střídavé péči mě ujistilo, že pokud by se jich někdo zeptal, rozhodně by s něčím takovým nesouhlasili. Přináší jim to do života spoustu problémů. Menším dětem je to asi jedno, ale ti starší, které znám, fakt nijak nejásají.

A tady jsme u té Vaší naprosté pravdy - "pokud to nejde proti dětem".

0 0
možnosti

Můj brácha se neustále stěhuje za prací s rodinou a vidím na jeho malých dětech, že jim to velmi neprospívá. Už jsem mu říkala ať raději změní práci, protože děti přece jenom potřebují v životě pevné body, svůj domov, svou postel, místo, které považují za stabilní. A to mají v tomto případě oba rodiče a poměrně harmonickou domácnost bez křiku a problémů. Dospělí či odrostlé děti, které prošly střídavou péčí, tam těm se svrkl život do batůžku. Ten narozdíl od těch dvou budov, bytů, považovaly za svůj reálný domov. Malý batůžek s nejdůležitějšími osobními věcmi, které přenášely mezi dvěma místy byla jediná stabilní věc v jejich dětství. Děti si asi nakonec dokáží zvyknou na vše včetně střídavé péče, přesto by bylo lepší, pokud by se rodiče dokázali vždy domluvit v jejich zájmu na lepší variantě než je toto.

1 0
možnosti
Foto

Nezbývá než konstatovat, že tak jako v době svého ministerského působení, tak i v současné době nachází Daniela Kovářová velkou shodu s feministickými proudy a různými (často ne až tak nápadnými způsoby) bojuje proti výchově dětí oběma rodiči. Ne nadarmo si vysloužila stříbrnou pozici v anketě Žblebt roku 2014 za svůj žblebt: „Jsem rád, že nějaké děti mám, ale upřímně nevím, co bych si s nimi počal. Otců s tímto pohledem na děťátka je naštěstí pořád značná část...“

Zdroj: http://www.stridavka.cz/vysledky-ankety-zblebt-roku-2014.html

1 3
možnosti
Foto

Pane Hodina ruku na srdce, kolik si myslite procentuelne ze je chlapu ochotnych podilet se nejak vic na vychove svych vlastnich deti. resp. kolik jich bylo v minulosti. To co vy povazujete za zblept je bohuzel pravda. Znam minimalne jeden pripad, kdy otec radeji resignoval na to, aby vychovaval sve dite, protoze jej nechtel vystavovat neprimeremu stresu ze strany matky. O tom to nase otcovstvi taky je, dokazat se obetovat a ne jen kolem sebe kopat rvat chceme stridavku. Zaroven je to take o tom jak se rodice dokazi domluvit, pokud se muz a zena nedokazou dohodnout jak chteji provozovat stridavou peci, kde je komunikace maximalne dulezita, protoze dite musi videt, ze rodice i kdyz nejsou spolu tak spolu dokazi vyjit. Jinak je to cele na pytel. Chodit vsude dokola a vyrvavat jako male deti nema smysl. A abysme si rozumneli a predesli invektivam ze nevim o cem mluvim. Mam dite a mame domluvenou stridavou peci. Mam k diteti nadstandartni pristup uz dnes, v praxi to znamena, ze muzu kdykoliv prijet a dite odvezt kam ja chci a byt s nim jak dlouho chci. Je to jenom o domluve. To ze nam to nefunguje, neni duvod pro vyhlaseni valky a dite neni zbran.

0 0
možnosti

Předposlední odstavec do kamene tesat. Střídavou péči zvládnou jenom inteligentní lidé. Jsem pro, ale za podmínky, ze si rodiče pořídí společný byt, kde bude dítě doma a střídat se budou oni. Nikoliv sobecky dítě.

5 0
možnosti
Foto

Tento model se u nas teprve rozjizdi, ale ve vetsine pripadech co vim ze funguje stridavka, tak rodice bydli velmi blizko u sebe a dite se muze ten den rozhodnout u koho prespi. A oni si mezi sebou dokazi normalne zavolat.

0 0
možnosti
Foto

Ano, "střídavá péče nemůže fungovat" je možná jen legenda, možná fungovat může. Ale žádný takový případ v praxi neznám. Zato znám celou řadu případů, kdy střídavá péče nefunguje. Z toho pak plyne můj (a dalších lidí) dojem, že to fungovat nemůže z principu.

Dítě vlastně není nikde doma, rodiče si ho přetahují jak kočka koťata, dítě je z toho zmatené, zapomíná si věci "v tom druhém domově", zvykne si vymlouvat se na to. Některé menší děti ani neví, kde jsou zrovna dneska doma a čekají na to, který z rodičů si je přijde vyzvednout a kam je odvleče. Naprosté neštěstí je, když rodiče bydlí třeba 30 km od sebe (takový případ znám naštěstí pouze jeden, ale ten "fakt stojí za to").

Za sebe říkám jednoznačné NE. Kdyby to v dětství rodiče udělali mě, asi bych byl naštvaný na ně na oba.

4 0
možnosti

Presne tak. Je to takova pomsta pres deti. Vidim to na jednech znamych uplne stejne. Decko kazdy tyden jinde, ma dva pokojicky, kde je vlastne doma? Ovsem taky by se mi nelibilo, kdyby si zena nechala deti a stahovala ze me kuzi (penize). Takze jsem za existenci tohoto institutu prave jako obrana.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS