Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Milované venkovské čtyřky

Slušná holka nepije pivo a nechodí sama do hospody, říkávala moje matka. Maminky mají vždycky pravdu, a tak jsem ji poslouchala, dokud řídila můj život. Pak jsem dospěla a objevila, že i matky se někdy mýlí. 

Naštěstí – jinak bych nikdy neobjevila svoje milované čtyřky.

Ve světě mé máti existovala další pravidla, která se týkala hospod a piva: tak třeba Hlavně nechoď do těch zaplivaných čtyřek a Když už musíš dovnitř, třeba na toaletu, tak si nikdy nesedej na prkýnko. Jenomže svět se od časů, kdy jej poznávala moje milovaná máti, dost proměnil. A nic se nezměnilo víc, než můj vztah k „zaplivaným čtyřkám“.

Hospoda čtvrté cenové skupiny, zejména u nás na venkově v západočeském kraji, je něco docela jiného, než čím mě strašili, když jsem byla holka. Hospoda na vši je totiž instituce. Do našich hospod se nechodí primárně za jídlem nebo za pivem, ale kvůli lidské společnosti a pospolitosti. Ve vitrínách se tyčí poháry a ceny ze sportovních soutěží, zdi zdobí fotky slavných rodáků a momentky z významných obecních akcí. Každá hospoda je jiná, každá jinak vyzdobená, jinak osobitá.

V jedné vsi hrají fotbal, v jiné šipky, v další nohejbal. Někde se místní sportovci utkávají se sousedními vesnicemi v hasičských kategoriích, jinde se shlukují za zábavou. Hospoda stojí obvykle na návsi nebo uprostřed městečka, vedle kostela, božích muk nebo obecního úřadu. Výčep je hájemstvím barmana či barmanky, co si ho vyzdobí dle své osobitosti. Štamgasti mívají svá místa u stolu, občas dokonce se jmenovkou a osobními půllitry. V rohu hospody bývají kamna, krb za sklem nebo i s otevřeným ohněm a uvnitř je teplo, útulno a voňavo dřevem, kávou a srdečností. A vedle někde bývá sál, který pamatuje velké sešlosti, schůze, masopusty a bály.

Pivo jsem začala pít před dvěma lety a od té doby jezdím po neobyčejných i obyčejných hospodách, dávám se do řeči s místními návštěvníky, hřeju se u kamen, ochutnávám doma nakládaný hermelín a zajímám se o místní problémy a trable. A své máti a každému, kdo se nad venkovskou čtyřkou ušklíbne, s úsměvem a ráda oponuji, protože lidé v oněch hospodách jsou milí, vlídní a opravdoví a pivo je jen bonus navíc a záminka k potkávání. Jejich řeči, starosti a problémy jsou skutečné, opravdové, normální, ze života. A já jim naslouchám, bavím se a rozumím. Někde se domlouvá tancovačka, jinde fotbalový turnaj s přespolními, pouť nebo trhy na náměstí. V hospodě seženete traktor i pokrývače, starostu i místní kronikářku. A když mám štěstí, ochutnám citrónový koláč, který pekla paní majitelka.

Pro toho, kdo ač rozmazlen městy, toužil by vyzkoušet něco jiného, tak pro toho mám následující doporučení: odhoďte předsudky, kostýmky a saka, zastavte uprostřed vsi, kterou jste stokrát jenom rychle projeli, osmělte se a vstupte dovnitř. Pozdravte a usaďte se někde v rohu. Dejte si pivo a hermelín, tyčinky nebo turka, tiše seďte a poslouchejte. Uslyšíte, čím žije a dýchá západočeský venkov. Tak vypadá normální život. A když to nepoděláte, možná vás po půl hodině někdo z místních pozve ke stolu. A vy zjistíte, že kolem vás sedí opravdoví skuteční lidé s problémy, které je pálí úplně stejně jako vás ve městě ty vaše. Mluví o nich, svěřují se jeden druhému, naslouchají si, smějí se, zlehčují, pomáhají, hladí se i kritizují. Jsou to prostě lidi. Sešli se, protože to tak dělávají po staletí. Potkávají se, aby jim spolu bylo dobře.

Miluju ty své venkovské čtyřky a pokaždé si říkám, že by se líbily i mé máti. A pak si vzpomenu na její rady a ty dávné, odstrašující toalety. Dnes jsou to místa, kam by se s klidem dámy mohla vypravit i moje máti. Většinou už voňavé a čisté, často po rekonstrukci.

Nevěříte? Vyzkoušejte venkovský život. Zastavte se někdy někde jen tak. Uvidíte, že si na obou místech můžete v klidu a bez zábran sednout.

Autor: Daniela Kovářová | pátek 8.4.2022 13:37 | karma článku: 33,88 | přečteno: 1400x
  • Další články autora

Daniela Kovářová

Nechcete děti? Běžte do háje.

Tak prý stále více mladých neplánuje plodit děti. Prý kvůli nedostatku bytů (zde a zde) a aby zachránili planetu (zde). Větší nesmysl jsem už dlouho neslyšela.

31.3.2024 v 11:00 | Karma: 20,50 | Přečteno: 497x | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma: 19,95 | Přečteno: 501x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Mají se ovládat i ženy?

Ze všech stran slyšíme hlučné kritiky a poukazování na údajně nebezpečné chování, kterého se dopouštějí ti děsiví muži: pískají na ženy, nevhodně je okukují, neslušně jim nadbíhají.

20.3.2024 v 12:57 | Karma: 31,69 | Přečteno: 862x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma: 37,83 | Přečteno: 1080x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma: 27,56 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Bezdůvodně napadl děti na zastávce a v tramvaji. Agresora policie dopadla záhy

23. dubna 2024  12:16

Napadení dvou skupin dětí krátce po sobě šetřili v polovině dubna policisté v Praze Řepích. Nejprve...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03,  aktualizováno  12:09

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

  • Počet článků 189
  • Celková karma 31,60
  • Průměrná čtenost 2315x
Rodinná advokátka a spisovatelka, podle níž všechno začíná a končí v rodině. Senátorka ČR za obvod č. 7 (Plzeň - město).

Seznam rubrik