Matky, co unášejí děti

29. 08. 2020 9:55:44
Končí prázdniny a děti se vracejí z táborů a z letních dobrodružství. Některé se ale nevrátí domů. Matky je totiž odstěhují jinam, protože se rozhodly už nežít s otci.

Stěhují je tajně, rychle, zákeřně a bez oznámení. Přihlásí je do nové školy, zaplatí jim nové kroužky a doufají, že se té nehoráznosti otcové nepostaví. Vědí ty hanebné ženy, že se to nesmí?

Proč tak činí? Ze msty, z nenávisti, aby se zbavily otravného otce, z momentálního rozhodnutí anebo z nevědomosti. Proto uspořádala koncem srpna Česká advokátní komora sympozium nazvané Vnitrostátní únosy, aby vymyslela, jak by se měly vnitrostátní únosy řešit a jak zvýšit informovanost těch, co nikdy neslyšeli o rodičovské odpovědnosti.

Rozpadlo se vám manželství nebo vztah? Zamilovala jste se do pána, co bydlí na druhém konci republiky? Chcete vzít práci za hranicemi? A máte dítě? Nebo je plánujete? Pak si ty sobecké kroky pěkně rozmyslete. Dnes totiž žádný z rodičů nesmí jednostranně rozhodnout o dítěti. Je přitom lhostejné, zda to děcko je ve společné nebo ve střídavé péči, zda bylo rozhodnutím soudu svěřeno do péče jednoho rodiče či zda o něm ještě nikdo nerozhodoval. A že to běžně vidíte kolem sebe? Pak vězte, že ty stovky matek, co sbalí své děti a odstěhují se s nimi zpátky k mamince, činí protiprávně a nedovoleně.

Namítnete, že jsem zaujatá vůči ženám. Inu, v rodině hoďte pod stůl rovnost pohlaví, protože dvě třetiny protiprávních přemístění realizují právě matky. Možná tím vyvažují jinou nespravedlnost, jíž se dopouštějí otcové při majetkovém vypořádání. Ale o majetku dnes nebudeme mluvit. Zajímá nás totiž porušení rodičovské odpovědnosti, která je společná, nedělitelná a náleží stejně otcům jako matkám.

Rodiče se musí na všem dohodnout

Bydliště dítěte, škola, kroužky, očkování nebo cesta do zahraničí jsou podstatné záležitosti dítěte, o němž žádná matka ani tatínek nemohou rozhodnout samostatně. Občanský zákoník od roku 2014 požaduje, aby se oba rodiče dohodli na všem, co se jejich společného děcka týká. Teprve pokud se nedohodnou, mají se obrátit na soud, který jejich spor rozhodne. Za zády jednoho rodiče, bez konzultace s ním, tajně a podrazácky nesmí žádný z nich dítě přestěhovat, naočkovat, přihlásit do školy nebo k trvalému pobytu. Kdo tak činí, jedná protiprávně a každý soud, opatrovník, advokát nebo mediátor to má rodiči umět jasně vysvětlit. Z bezpráví nemůže nikdy vzniknout právo, a tak únosce nemůže očekávat, že mu soud jeho kroky schválí či posvětí. Naopak právo zná nástroje, které únosci nařídí vrátit dítě do místa jeho obvyklého působiště a spočítá se mu to pak v opatrovnickém řízení. Protiprávnost jednostranného přestěhování už opakovaně konstatoval i Ústavní soud, když únosci vytkl dvojí pochybení – že dítě vytrhne z jeho sociálních vazeb, a ještě druhému rodiči znemožní vychovávat vlastní dítě.

Namítnete, že právo nemůže nikoho blokovat, aby setrval v jednom městě, či bránit mu v jeho osobním štěstí. Jenomže Ústavní soud už vydal řadu judikátů (např. sp. zn. III. ÚS 149/20), které vás rychle vyvedou z vašeho přesvědčení. Dohodu jednou uzavřenou musí rodiče respektovat, což ovšem v normálním světě platí pro všechny dohody, které uzavřete. Výjimky z tohoto pravidla lze připustit zcela výjimečně, snad možná u extrémního domácího násilí, ale ani v takovém případě se matka nesmí přestěhovat do jiného kraje. Jak se shodli účastníci zmíněného sympozia, akceptuje se opačný konec města nebo jiná ulice, resp. přestěhování do vzdálenosti 30 kilometrů. Možná vám, milí rodiče, už došlo, že jste se početím dítěte dostali do patové situace. Jestli vám to zatím nedošlo, zapište si tu pravdu do palice. Kdo nemá zájem se dohodnout, tomu dokonce občanský zákoník hrozí, že dítě svěří druhému rodiči, protože jeho rodičovské kompetence únosem a nekomunikací klesnou. A kdo se hádá, soudí a nenávidí, za toho to vždycky odnese jeho potomek. Tedy to nejcennější.

Dohodnout se je normální

Rozchod je emocionální výbuch a pro aktéry není jednoduché své emoce udržet na uzdě a rozejít se bez karambolů. Naštěstí se dvě třetiny rodičů dohodnout umí a kdesi ve svém nitru dobře vědí, že podrazy vůči tomu druhému se většinou nevyplatí. Psychopaté můj pokus o edukaci stejně nepochopí, ale všichni ostatní, zejména mladí a dosud bez závazků by mohli po přečtení tohoto komentáře aspoň zvážnit a na chviličku zapřemýšlet. Chcete rady, abyste minimalizovali škody? Zde jsou: dobře važte, jakého rodiče si vyberete pro své děti. Chovejte se k němu za všech okolností hezky. Rozpadne-li se váš vztah, rozejděte se s ním v dobrém. Nemstěte se mu a nedělejte podrazy. A vždy se s ním pokuste po dobrém dohodnout. Přece víte, že to funguje a že by to tak vždycky mělo být. Normální je být normální, navzdory podivnostem v dnešním světě. Normální je se nesoudit. Normální je se dohodnout. Podívejte se kolem sebe. Dělá to 90 % všech lidí kolem vás.

Psáno pro MFDnes

Autor: Daniela Kovářová | sobota 29.8.2020 9:55 | karma článku: 39.33 | přečteno: 4560x

Další články blogera

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.24 | Přečteno: 425 | Diskuse

Daniela Kovářová

Mají se ovládat i ženy?

Ze všech stran slyšíme hlučné kritiky a poukazování na údajně nebezpečné chování, kterého se dopouštějí ti děsiví muži: pískají na ženy, nevhodně je okukují, neslušně jim nadbíhají.

20.3.2024 v 12:57 | Karma článku: 31.51 | Přečteno: 789 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 37.65 | Přečteno: 940 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.27 | Přečteno: 542 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 16.98 | Přečteno: 472 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.12 | Přečteno: 180 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 153 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.81 | Přečteno: 225 | Diskuse
Počet článků 188 Celková karma 31.96 Průměrná čtenost 2325

Rodinná advokátka a spisovatelka, podle níž všechno začíná a končí v rodině. Senátorka ČR za obvod č. 7 (Plzeň - město).

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...