JR

J23a79n 19R54á57ž

17. 3. 2024 15:50

K tomu moje zkušenost: Vyrostl jsem v brněnském Bronxu mezi Cikány a můj nejlepší kámoš byl Cikán. Tehdy tam ještě nebydleli Romové, takže mohla matka chodit večer z odpolední domů beze strachu, že ji někdo okrade. Všichni chlapi chodili do práce a děti do školy, protože se to považovalo za normální. Cigoši byli prostě Cigoši a nikdo se kvůli tomu nehroutil, jako já se nerozčiloval, když mne zdravili slovy, za které bych zde dostal ban.

PS. Dnes bych po ulici, kde jsme tehdy bydleli večer v klidu nešel, protože už tam nejsou Cikáni, ale místo nich se tam poflakují Romové.

JU

J20o40s74e33f 10U34l39m21a77n

17. 3. 2024 11:52

Přesně tak. Politická korektnost je problém. Obecně. Jsou prostě skupiny, k kterých nelze nic negativního říct, protože jsou proste chráněni prosazováním politické korektnosti. O těchto skupinách jsou pak uměle vytvářeny mýty zaklínané za "bourání stereotypů". Já jsem žil nějakou dobu v UK v Peterborough. To je stejné město, ve kterém žil známý romský policista Petr Torák. S Romy tam měli obrovské problémy a on na tom dokonce vystavěl kariéru, protože on nebyl běžným britským policistou, ale spoecialistou na romské etnikum a prostředníkem mezi úřady a jejich komunitou. Pak jsme se vrátil do ČR a tady čtu od různých organizací, že jsme špatní, že Romové zde neprosperují proto, že jsme rasisté a diskriminujeme, zatímco jinde Romové problém nemají...Přál bych jim v té době žít v Peterborough...(kromě toho jsme občas zavítal do Manchesteru a tam to bylo v podstatě to samé, akorát poměrově k počtu obyvatel jich tam bylo výrazně míň). V britských médiích jsem si naopak přečetl srdceryvný příběh o tom, jak v dětství a mládí "přežil brutální diskriminaci". Přesně takto to bylo napsáno "...survived brutal discrimination". V podstatě to dělo dojem, že o vlásek unikl smrti. Neskutečné pokrytectví. Vám karma.

FL

Já tedy osobně používám Rom místo Cikán

1. je to kratší

2. nemám problém respektovat jejich vůli, jak se chtějí označovat

3. Chtěli si říkat "Romové", protože "Cikán" jim znělo pejorativně, kvůli kontextům v jakých se "Cikán" používal. Stejně negativní význam získal i "Rom", ze stejného důvodu. Tak se Romové naučí že změna označení nic neřeší.

Když chci mluvit o řešení problému nepřizpůsobivých občanů, tak používám slovo "nepřizpůsobiví". Nemůžu tak být obviňován z rasizmu - to je hlavní důvod a to by měli pochopit i politikové. A ono je to i přesnější, část Romů jsou integrovaní do majority.

Foto

Léta jsem pracoval s Cikány a nemám jediný důvod, proč bych si na ně měl stěžovat a s mnohými se stýkám dodnes.

Po nich však přišli Romové a začaly problémy.

A trvají dodnes.

PK

Problém je s nimi bydlet v domě. Je to jiný svět. I když on "robí", ona rodí a děcka do školy chodí. Na druhé straně - máme v práci 3 romské uklízečky z Černého mostu. Perfektní.

PD

P25e75t71r 44D83r81a22p44a98l

17. 3. 2024 11:52

No, já budu polemizovat s obsahem toho televizního sdělení. Proc by měl mít příslušník nějakého etnika respektive kdokoliv nějaké ústupky ze zákonných povinností. Me by se taky líbilo, kdyby mě zaměstnavatel každý den vyplatil na ruku, samozřejmě bez zdanění. Opravdu jako právník a byvaly ministr spravedlnosti jste schopna navrhnou takové diskriminační jednání na trhu práce?

Za sebe je mi zcela jedno, jestli se tomu etniku říká Cikáni, nebo Romové. Podle mne ale to, že od jisté doby změnili svůj oficiální název na Romové, má svůj důvod a člen zákonodárného sboru by ho měl ctít. Je trochu rozdíl, jestli pojmenování Cikán použije v TV známý herec, nebo politik. U člena Senátu to hodně zavání "okamurovštinou". A u vás navíc jako obvykle získáváním laciných bodů, protože za takový článek pochopitelně obdržíte hodně "lajků".

LT

"že od jisté doby změnili svůj oficiální název na Romové, má svůj důvod a člen zákonodárného sbor"

Já jsem oficiálně změnil své oslovení na "nesmrtelný Císař". Otázka, myslíte, že nějaké mé rozhodnutí bude závazné pro kupříkladu státní orgány?

Pokud byste to nepochopil, je to to samé. To, že se nějaká skupina rozhodne, že od určité doby se prostě budou nazývat jinak opravdu nezavazuje ostatní ji tak oslovat.

JF

J51a29r37d98a 40F97i40c80e59k

18. 3. 2024 17:54

Z vlastní zkušenosti, kdy jsem pracoval spolu se zaměstnanými Cikány vím, že kdybych je označil za Romy, se zlou bych se potázal. Jednou na to při svačině došla řeč. A podle jejich vysvětlení oni jsou pracující a tedy Cikáni a ti na dávkách jim kazí jméno a pověst. Následovala dlouhá litanie zde nepublikovatelných výrazů, korunovaná slovy: "jsou to prostě Romáci!"

JK

Cikán: ... přen. člověk připomínající cikána vlastnostmi tělesnými n. povahovými, zprav. špatnými: jsem c-ka (Něm.) opálená, snědá; on je c., nevydrží na jednom místě tulák, dobrodruh; to je starý c., je c. a bezbožník lhář, podvodník, zloděj; ...

(Slovník spisovného jazyka českého).

A pak přijde JUDr. senátorka a vysvětlí vám, že na tom slově nic hanlivého není. Tudíž na tom nemá komu co vadit. A že ona chce, aby na sebe byli lidi navzájem hodní. Heterosexuální rodina bez možnosti homosexuální, dětičky, sluníčko, zářivá budoucnost Sovětského Svazu.

Foto

Také je tam "příslušník jedné z národností indického původu, rozptýlených po celém světě a zčásti podnes žijících potulným způsobem života" a další, to jste opomněl.

A především, Ústav pro jazyk český mj. uvádí: "Objevuje se též psaní s velkým písmenem: Cikán. Dříve se totiž výraz Cikán užíval jako název pro označení příslušníka národa (viz slovníky). Již delší dobu se však oficiálně používá výraz Rom."

Nikde tam tedy není psáno, že setrvání u staršího výrazu samo o sobě nese znaky nějakého rasismu či hanlivosti. Asi bych v televizi také raději použil výraz "Rom", nicméně hledisko tzv. politické korektnosti je otázkou uvážení každého jednotlivce, nikoli preskripcí...

  • Počet článků 189
  • Celková karma 30,93
  • Průměrná čtenost 2315x
Rodinná advokátka a spisovatelka, podle níž všechno začíná a končí v rodině. Senátorka ČR za obvod č. 7 (Plzeň - město).

Seznam rubrik