Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Když pominu váš egoistický pohled na věc, zřejmě nevíte nic o tom, že zatímco u nás se jednu chvíli inflace blížila ke 20%, v eurozóně byla v průměru o polovinu nižší. Jinak nemá cenu nikoho (ani vás) o výhodách či nevýhodách eura přesvědčovat. Musí to být politické rozhodnutí, založené na důkladné ekonomické analýze. Ze stejného důvodu je nesmysl chtít uspořádat kvůli zavedení eura referendum.

3 0
možnosti
LJ

Slováci přešli na euro brzy po svém osamostatnění a zatím toho nelitovali, ani Fico ani jiný premiér neřekl: "Za to může euro!"

5 1
možnosti
Foto

Eurozóna měla být nástrojem vedoucím k federalizaci. A současně, ač teorie i zkušenost s existencí společných měn nemohly v tomto vést k optimismu, zakladatelé eurozóny doufali, že největší projekt EU své doby navzdory tomu, co říkala ekonomie, povede v tomto případě ke konvergenci a sjednocování. Jenže za čtvrtstoletí od vzniku eurozóny a 20 let materiální existence eura jako platidla už víme, že se země eurozóny federací nestaly a místo konvergence jejich ekonomicky slabších částí k těm výkonnějším pozorujeme, přesně v souladu s ekonomickou teorií, pravý opak. Ekonomická výkonnost EU, kterou dnes eurozóna tvoří, zaostává nejen za rychle rostoucími ekonomikami Asie, ale i za růstem USA. Eurozóna jako projekt, který měl pomoci ekonomickému růstu zemí EU na úroveň ostatních vyspělých ekonomických celků, nesplnila očekávání. Pokud jde o ekonomiky střední Evropy, máme k dispozici i srovnání s hospodářskou výkonností obou středoevropských ekonomik, které euro zavedly, tedy Slovenska a Slovinska. Už první pohled na vývoj výstupu, HDP, v tržním kurzu, celkově, či na hlavu, od doby, kdy obě země do eurozóny vstoupily, vede i při našem mimořádně chabém ekonomickém výkonu posledních let k závěru, že se nám mimo eurozónu vedlo lépe. Pramen: Miroslav Siner : Ekonom, bývalý guvernér ČNB, hlavní ekonom a ředitel pro institucionální vztahy Generali Holding

4 1
možnosti
PP

P21a93v71e36l 91P41o86n87e14c

16. 1. 2024 19:02

Argumenty pro přechodu na euro už zazněly od ekonomů a nemá smysl je hledat v komentářích pod blogem.

Pozornost si jistě zaslouží i argumenty odborníků proti přijetí: "Pokud by Česko platilo eurem, inflace by mohla vylétnout až ke 30 %" -- Lukáš Kovanda, Ph.D., hlavní ekonom Trinity Bank, bývalý člen Národní ekonomické rady vlády, socioekonomický analytik při OSN.

1 0
možnosti
DR

Když pomineme otázku odbornou a zaměříme se na tu politickou, tak je vůbec otázka zda-li se o ten přechod bude nyní vůbec někdo ve vládním slepenci pokoušet. U lidovců to vře a Rakušan zase zahájil protivládní ofenzívní tažení, takže ti budou mít nyní starosti spíše s tou jejich "neochvějnou" jednotou, kterou nás stále oblažovali.

0 0
možnosti
TB

A eurem by přece prý strašlivě klesla inflace. A proto mají Slováci stejnou jako my a Rakušáci podobnou.

1 1
možnosti
Foto

Je otázka, jestli se o to bude vůbec někdo pokoušet a to minimálně ze dvou důvodů:

1/ Jste pevně zakopána ve svých představách, obrnila jste se ze všech stran a vysvětlení je v takovém případě nemožné, neboť není přijímáno jako host

2/ Druhý vyplývá z prvního a použité alogismy a nepravdy naznačují až sektářskou zarytost.

BTW: Už tvrzení v prvním odstavci, resp. perexu, je nesmysl.

3 2
možnosti
Foto

BTW2: Já nejsem zastánce a už vůbec ne propagátor eura.

0 0
možnosti
DR

Jasná karma.

Přesně jste trefila hřebíček na hlavičku. Tuším, že dva zde veleznámí blogeři se nám tu ve svých chvalozpěvech o Euru nedávno přímo dojemně rozpovídali a kromě zmínky o firmách a cestování jsme se o těch úžasných výhodách nedozvěděli lautr nic.

8 7
možnosti
Foto

Stačí si přečíst můj příspěvek níže. Víte jaký je rozdíl mezi Vámi a slepcem? Slepec vidět nemůže, Vy nechcete.

4 5
možnosti
MK

Změnu stávající situace odsouhlasilo referendum při vstupu do EU. Tehdy jsme se zavázali přijmout euro.

Nyní však tento závazek neplníme. To je podle vás normální? Je normální neplnit své závazky? Splnění sice není vázáno konkrétním termínem, což však neopravňuje k nekonečným odkladům.

8 3
možnosti
JB

J40a30n 87B81e57r88t19l

17. 1. 2024 10:49

Jak můžete tvrdit, že neplníme, když nebyl dán termín. Krom toho Eurozóna nedodržuje parametry, které byly v době vstupu nastaveny.

0 0
možnosti
  • Počet článků 190
  • Celková karma 30,01
  • Průměrná čtenost 2303x
Rodinná advokátka a spisovatelka, podle níž všechno začíná a končí v rodině. Senátorka ČR za obvod č. 7 (Plzeň - město).

Seznam rubrik