Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BV

Probůh!!Advokátka, která nezná ústavu, odvolává se na ní a přisuzuje prezidentovi pravomoci, které nemá.! Prezident sice může odvolat předsedu vlády, členy a celou vládu, či rozpustit parlament, ale nikdy na základě svého rozhodnutí, vždy jen podle ustanovení ústavy, které vyžadují přesně stanovené kroky dalších osob. Např vyslovení nedůvěry vládě parlamentem, podání demise premiérem, návrh premiéra na odvolání ministra atd.

Rozhodně to nejsou důvody, která uvádí autorka. Např. paní advokátka píše: "...Dále má prezident pravomoc svolat jednání Poslanecké sněmovny, stejně jako má právo ji rozpustit, například proto, že rezignovala na své postavení a úlohy, ztratila důvěru, přestala kontrolovat vládu, předala jí své pravomoci, a porušila tak rovnováhu mocenských sil...."

A co stanoví čl. 35 ůstavy:

"(1) Poslaneckou sněmovnu může rozpustit prezident republiky, jestliže

a) Poslanecká sněmovna nevyslovila důvěru nově jmenované vládě, jejíž předseda byl prezidentem republiky jmenován na návrh předsedy Poslanecké sněmovny,

b) Poslanecká sněmovna se neusnese do tří měsíců o vládním návrhu zákona, s jehož projednáním spojila vláda otázku důvěry,

c) zasedání Poslanecké sněmovny bylo přerušeno po dobu delší, než je přípustné,

d) Poslanecká sněmovna nebyla po dobu delší tří měsíců způsobilá se usnášet, ačkoliv nebylo její zasedání přerušeno a ačkoliv byla v té době opakovaně svolána ke schůzi.

(2) Prezident republiky Poslaneckou sněmovnu rozpustí, navrhne-li mu to Poslanecká sněmovna usnesením, s nímž vyslovila souhlas třípětinová většina všech poslanců."

Obdobně je to s odvoláním. Prostě v ústavě nenajdete to, co tu zplodila nenávist k řádně zvolenému prezidentovi.

0 0
možnosti
JF

Ve Švejkovi je pasáž, kde se praví o stařičkém mocnáři : ... ať je to třebas takový dědek jako starý Procházka, kterého nemohou už pustit z hajzlu,aby jim nepodělal celý Schonnbrunn ... ten Hašek byl také vizionář! :-(

0 0
možnosti
VV

Schonnbrunn -..- co je to?

0 0
možnosti
JR

J49a96n 92R54á38ž

20. 2. 2021 16:25

Babiš i Zeman mají společné zejména tyto vlastnosti: Oba jsou až chorobně ješitní a egocentričtí. Jejich pojetí hledání kompromisu se zjednodušuje na hledání cesty jak tvrdě prosadit svoje názory. Proto Zeman není schopen být arbitrem sporů mezi vládou a Sněmovnou a Babiš není schopen trpělivě vyslechnout oponentní názor opozice a zakomponovat ho do hledání pro obě strany přijatelného kompromisního řešení vzniklého problému.

2 0
možnosti
AT

Snad si prezident tento text nepřečte a nezachvátí ho nutkání konat...

Ať je, proboha, zalezlý v kutlochu, neukazuje se, nekomentuje a hlavně ať už do ničeho nezasahuje.

3 0
možnosti
Foto

K76a46r29e77l 55C82a19c61h

20. 2. 2021 10:55

Není člověk ten, který by se zalíbil lidem všem. Toto přísloví jsem slýchal již v dětském věku a je stále platné. President je prvním občanem státu, ale je to jen člověk se svými přednostmi i chybami. Za dobu Zemanova angažmá ve funkci mu jednou lidé vyčítají, že si přisvojuje více pravomocí, než mu náleží, že ohýbá ústavu a zasahuje do věcí, které mu nepřísluší, podruhé pak, že je zalezlý na hradě, či v Lánech a neuklidňuje znepokojený národ a neřeší, co by řešit měl. Jednou by z něj chtěli mít jen kladeče věnců, který do ničeho nekecá a podruhé aby spravil, co druzí zpackali. Měl by si postesknout jako Perun v Křestu sv. Vladimíra ve zpěvu II. hospodářství : "Kdo jaktěživ bohem nebyl, zkusil ještě málo, není to tak lehký život, jako by se zdálo" ..."A co všechno na mně chtějí, nelze vyjmenovat, zbláznil bych se, kdybych si to měl jen pamatovat".

Lidé neblbněte. Buďme rádi, koho máme presidentem dnes. Přijde rok 2023 a bude se tahat králík z klobouku.

3 3
možnosti
FD

Obávám se,že vážnost presidentského úřadu je už nenávratně ztracená!

6 1
možnosti
VV

Mohl by a mel jit do zasluzeneho duchodu.

4 0
možnosti
Foto

Drahoš sliboval, že nebude aktivistickým prezidentem. Bylo by to ještě horší.

1 4
možnosti
  • Počet článků 189
  • Celková karma 30,67
  • Průměrná čtenost 2315x
Rodinná advokátka a spisovatelka, podle níž všechno začíná a končí v rodině. Senátorka ČR za obvod č. 7 (Plzeň - město).

Seznam rubrik