Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LM

"Manželstvím přece dříve platil muž ženě za dovolený sex a žena zase svým věnem a svou péčí za své bezpečí a zajištění." Napsala jste to hezky. A samozřejmě pravdivě, souhlasím s Vámi. Jenže... Dá se zastavit čas? Sex je prostě dostupná a naprosto běžná činnost, v celé jeho nekonečné šíři... a podobách. Bohužel? Nebo bohudík? Dřív to tak nebylo, ale proč? Protože společnost byla v dobách minulých vždycky něčím svázána a leckde tedy ještě je. Vírou/náboženstvím, politickou nesvobodou... Svobodný přístup k sexu, stejně k jakémukoli jinému lidskému konání, jde ruku v ruce s demokracií. A nese s sebou kromě stránek pozitivních též ty negativní dopady. Stejné je to s alkoholem, návykovými látkami, patologickým hráčstvím a konečně i kriminalitou. Není snad v nesvobodných režimech kriminalita nižší? Otázky, které kladete svým článkem, si kladu taky. Ale nejsem si jistá, zda na ně existují odpovědi. Tohle je prostě vývoj a my lidé máme prostě tu možnost, se k němu svobodně postavit. Já jsem si zvolila samotářský život, v němž si, řekněme, dopřávám určité výdobytky té svobody. Ale podle toho, co jste napsala a co vnímám kolem sebe i já, se většina dívek a žen vdát chce, dokonce bych řekla stůj co stůj. A jak řekl jeden můj blízký (ženatý) přítel na otázku proč se muži žení, "protože ženy na tom trvají". Manželství je záležitostí dvou osob, v drtivé většině opačného pohlaví, takže... většina holek na tom trvá, většině kluků se do toho nechce... Mně vychází, že úplný kolaps manželství asi nehrozí :-)

0 0
možnosti

R^

Pro mne mile překvapivý článek od političky Vašeho formátu. Váš článek je vysoce objektivní, včetně zhodnocení hříchů našich politiků.

Ano, je mi to nepochopitelné, že dnešní společnost převážně pohrdá tím, co ji může zachránit. Jsou mezi námi tací, kteří věří tomu, že jde o zásah a experiment jakýchsi osvícenců. Nesmysl, že? Co s tím?

Ztratili jsme úctu k Bohu a svezla se s tím i ztráta úcty k člověku. Stalo se přímo davovou záležitostí pohrdání láskou ve společnosti. Navíc žijeme v době postfaktické, kdy pohrdáme pravdou, kdy stavíme pravdu a lež na roveň. To vše je skutečným rizikem pro dnešního člověka, který si to zatím většinově neuvědomuje. A tak je snadno dnes ovládán nejrůznějšími desinformacemi, které jsou základem současné hybridní války.

Tak už to Pán Bůh stvořil, muž je spíše nezodpovědný rozsévač a žena je spíše úrodná brázda, která je nositelem zodpovědnosti. Poněkud to má těžší žena. Snad. O to musí být rafinovanější.

Vy, jako politici, přímo zodpovídáte za vývoj společnosti, i za vývoj vztahu občanů k manželství. To krásně popisujete. Dnešní společnost nestaví na duchovních vazbách, proto tolik záleží na našich politicích, kteří dnes svými zákony společnost utvářejí. Bohužel, mám pocit, že nás politici vhánějí do virtuální společnosti bez přirozených vztahů svým sociálním až socialistickým inženýrstvím. A to se nám vymstí.

Fungující rodina je základem fungujícího státu. Špatná rodina je základem špatného státu. Co skutečně chceme?

:-)

1 1
možnosti
JK

Dnes věřit v boha je primitivní.

0 0
možnosti
Foto

Mám dvě vdané dcery. Obě vědí, že manželství je nevýhodné.

Stát se zbláznil...

5 0
možnosti
FD

Moje dcera i dvě jiné nájemnice jsou svobodné s partnery kvůli dávkám.Stát je blbec.

6 0
možnosti
ED

Ač k Vašim některým ministerským potažmo politickým úkonům jsem měl někdy trochu i pochybnosti (s prominutím si teď už konkrétně nevzpomenu ke kterým), Vaše názory týkající se manželství a jeho významu, obdivuji, a souhlasím s nimi. Když to dobře půjde, budeme v září slavit se ženou Lenou zlatou svatbu. Pokud neunavuji: Vychovali jsme dvě děti, mám čtyři vnučky, já jsem si pojezdil na čundrech po světě, aktivně jsem si závodně zasportoval a ke sportu vedl i obě děti (žena zase k hudbě) (ještě v létě chci jet na nejvyšší horu Švédska Kebnekaise), v pohodě. I Vám ať se daří................

5 0
možnosti
JZ

Tak vite, ono je urcite i statisticky prokazatelne, ze manzelstvi s zenou urcite barvy vlasu je stastnejsi a dlouhodobejsi, nez manzelstvi se zenou jine barvy vlasu. Znamena to snad, ze si mam vybrat za zenu tu se stastnejsi barvou vlasu? To asi ne. Pro Vas je zrejme manzelstvi ucelym projektem z pohledu pojistovaciho agenta, jini lide se ale berou hlavne proto, ze k sobe neco citi, maji se radi a libi se jim zpusob zivota ve dvou, coz v clanku zcela opomijite. Jinym zase vyhovuje zivot o samote. Manzelstvi je kazdopadne velmi narocny a zavazujici styl zivota, do ktereho by meli vstoupit jen ti, kteri mu plne veri, opravdu takto zit chteji a jsou k tomu zcela odhodlani. Do manzelstvi opravdu asi nelze vstupovat jen z te pohnutky, ze nekomu muze zvysit statistickou pravdepodobnost doziti se vyssiho veku a v lepsim zdravi. To je opravdu maly vydobytek v poneru k celozivotnim obetem, ktere manzelstvi prinasi. Asi ne kazdy, vcetne me, je ochoten pro par let zivota navic stravit desitky let ve zcela nevyhovujicim kazdodennim zivotnim stylu.

1 2
možnosti

Váš příspěvek jakoby byl produktem virtuální společnosti, do které spějeme. Z textu autorky Kovářové jste vytknul pozoruhodnost lepšího zdraví v manželství a neprávem kritizujete názorovou jednostrannost.

Jo, manželství je věda. A napsalo se o něm hodně knih. Přesto se o jeho podobu musí utkat každý muž a každá žena, aby mohli společně žít život, ve kterém jim bude dobře. :-)

1 0
možnosti
Foto

Já na tom dělám, já na tom makám....;-)

4 0
možnosti
ŠS

Skvěle a trefně napsáno. Děkuji!

1 0
možnosti
ŠS

Skvělě a trefně napsáno. Děkuji!

2 0
možnosti
  • Počet článků 189
  • Celková karma 31,59
  • Průměrná čtenost 2315x
Rodinná advokátka a spisovatelka, podle níž všechno začíná a končí v rodině. Senátorka ČR za obvod č. 7 (Plzeň - město).

Seznam rubrik