Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pivo pro nouzový stav

Jednou o tom budeme vyprávět svým vnukům. Budou sedět mlčky jako slad, co v temnu klíčí, jejich vykulené oči na nás budou hledět a uši neuvěří.

Že v roce se dvěma dvacítkami se dva měsíce nemohlo do hospod a přátelé si spolu nesměli dát pivo. Já to v každém případě snáším špatně, i když snažím to na sobě nedat znát. Před smutkem, který svírá duši, mě vedle rodiny a ledového odhodlání nad vodou drží taky pivo. Snažím se vybrat na každý den jiné, jiný pivní styl a malý pivovar, aby moje chuťové pohárky nezlenivěly. Láhev i sklenici hezky naaranžuju, vyfotím a umístím na sociální sítě s informací, co to vlastně piju. Už slyším, jak si kdekdo uplivne s konstatováním, že ze mě nouzový stav vychoval alkoholika a že jeho ženská verze je ještě horší než ty ostatní. Jenomže tohle je malá dovolená kororadost, a navíc k ní přidám racionální vysvětlení.

Je to jen jedno pivo denně a občas se o ně podělím s manželem nebo synem. Než začnete vzdychat, že ohrožuju mravní výchovu mládeže víc než uzavřené školství, honem dodám, že syn je oním Vysokoškolákem, z něhož si čas od času utahuju na sociálních sítích. Druhým důvodem jsou digitální spolupopíječi. K fotografii mého piva se totiž každý večer přidávají známí i neznámí přátele, jež přežívají nouzový stav na sociálních sítích. A věru že se často vzájemně obohacujeme, dokud nenarazíme na vášnivého obhájce jediného vybraného moku, jež ty naše roztodivné pivní styly nechápe, a proto zhusta odsuzuje.

Já mám naopak slabost pro různé chutě a ráda ochutnávám všechno nové. Jakáže piva jsem během karantény vyzkoušela? Tak třeba Farm APA 11 ze Zlaté krávy, Hrobníka od Bizona, Třináctku od Antoše, P.A.P.A. od Permona, Písaře od Purkmistra, IPA 15 ze Zvíkova, Morion 25 z Frýdlantu, Old Tom od Robinsona, Rauch Bier 13 od Krušnohora, Svijanský máz nebo Wafel Dance od Ravena. Kdekterý známý se po degustaci ptá, zda jsem se tak dobře předem zásobila, že mám každý večer po čem sáhnout. Svěřím se vám tedy, jak to dělám.

Předně se nezavírám doma. Můj akční rádius se řídí poptávkou od klientů (západní a střední Čechy a zejména Praha), nakupováním pro mou máti (Plzeň), což obojí činím autem, a cyklistikou po okolí, na čemž zase trvá manžel. A všude, kudy jezdím, na mě pivo volá, což je beztak zjevné každému, kdo čte mé pivní fejetony anebo se mnou v posledním půl roce mluvil. Restaurace, hospody a pivovary jsou sice uzamčeny na šest korozápadů, leč obchody s potravinami zůstaly otevřené, a kde mají pípu nebo pivotéku, tam aspoň přes poledne pootevřou okno. Tak jsem například v Praze pod Petřínem objevila skvěle zásobený The Beer Stop a v něm nakoupila první várku. V Plzni jsem našla cenné kousky kupodivu v Macru anebo v Klubu malých pivovarů, další jsem pořídila v Pivotečce. Raven i Purkmistr jako pivovary měly otevřeno a po cyklocestě ze Štěnovic do sousedních Čižic na kolo přihodila dvě láhve od Bizona. Zlatá kráva právě ve dnech nouze rozbila svůj stánek před Olympií, a to jsem určitě spoustu dalších míst ještě neobjevila. Další chutné kousky lze najít v běžných obchodech, kde se potkáváme a promořujeme s jinými milovníky piva. A podobně jako ostatní rouškovaní jsem si v karanténě vyplnila přání a přes e-shop po velikém promýšlení objednala pivotéku. V tuto chvíli se v ní chladí pětadvacet kousků povětšinou z malých českých pivovarů, které podporuju, aby nezanikly. Připouštím, že se v té velké skříni piva trochu ztrácejí vedle vinných lahví, kterým dává přednost manžel. Zatím.

Ani tolikeré radosti však nepřehluší žal, co mi kloktá v duši. Pivo totiž není nápoj osamělých srdcí a mě samotnou pít pivo doma příliš neuspokojuje. Volá už stejně jako já po společnosti, po debatách a pospolitosti. Někteří milovníci piva se prý setkávají na datových mezigalaktických konferencích, kde si distančně a hygienicky do mikrofonů sdělují své dojmy z každého vypitého loku. Chabá náhražka osobních kontaktů a řečí, jež se nad zpěněným mokem jinak vedou. Ještě pár týdnů to snad vydržíme. Ale pak věřte, přátelé, už se na vás těším. S mnohými z vás si připiju tím dobře prokvašeným nápojem, co mu propadám skoro každý večer. Už aby se to dalo, co myslíte?

Psáno pro Neviditelného psa

(z volného cyklu Slova o pivu, díl 5.)

(Díl 1. nazvaný Pivo pro blondýny)

(Díl 2. nazvaný Pivo pro začátečníky)

(Díl 3. nazvaný Pivo pro vinaře)

(Díl 4. nazvaný Pivo pro matky)

 

Autor: Daniela Kovářová | pondělí 20.4.2020 11:04 | karma článku: 16,20 | přečteno: 616x
  • Další články autora

Daniela Kovářová

Nechcete děti? Běžte do háje.

Tak prý stále více mladých neplánuje plodit děti. Prý kvůli nedostatku bytů (zde a zde) a aby zachránili planetu (zde). Větší nesmysl jsem už dlouho neslyšela.

31.3.2024 v 11:00 | Karma: 20,50 | Přečteno: 498x | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma: 19,95 | Přečteno: 502x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Mají se ovládat i ženy?

Ze všech stran slyšíme hlučné kritiky a poukazování na údajně nebezpečné chování, kterého se dopouštějí ti děsiví muži: pískají na ženy, nevhodně je okukují, neslušně jim nadbíhají.

20.3.2024 v 12:57 | Karma: 31,69 | Přečteno: 862x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma: 37,83 | Přečteno: 1081x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma: 27,56 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 189
  • Celková karma 30,67
  • Průměrná čtenost 2315x
Rodinná advokátka a spisovatelka, podle níž všechno začíná a končí v rodině. Senátorka ČR za obvod č. 7 (Plzeň - město).

Seznam rubrik