Báchorka o klidných Vánocích

29. 12. 2017 10:57:06
Adventní dobu čeřily lecjaké aktuality, jedna však lehce vyčnívala z doby stejně tekuté jako turbulentní. Vyprávěla o manželích, kteří se soudili ještě mnoho let po rozvodu a jejichž bytí na tomto světě završila střelba.

Střílelo se nejprve do její a posléze do jeho hlavy.

Možná se jihlavské tragédii dalo předejít, anebo k ní přispěl stres z blížících se Vánoc, o nichž nedávno řekl Ústavní soud, že jde o nejsvátečnější dobu v roce. Svět ovšem miluje stav, kdy je klamán, a tak vymyslel báchorku o dnech, jež dvakrát ročně vyžadují optimistickou atmosféru, pohodu a lidskou náklonnost, protože o dovolené a o Vánocích je třeba se jen milovat, čerpat síly a odpočívat. Že jde o nesplnitelné očekávání, potvrdí nejen psychologové, terapeuti a rozvodoví advokáti, ale i vlastní zkušenost, v níž se řečeno s klasikem střídá prvek očekávání s prvkem zklamání. Důvody jsou více než pochopitelné: manželé spolu v běžném roce tráví maximálně pár hodin naplněných úkoly, vařením a řešením rodinné logistiky (kdo má pro koho zajet, co se má koupit, vyzvednout, zaplatit). Jinak tomu je o Vánocích či o dovolené, kdy spolu páry pobývají několik dní bez možnosti uniknout do práce, za přáteli či za koníčky, jsouce pod vlivem reklamy hluboce přesvědčeny, že všechen čas musí být prosluněn štěstím. V zimě navíc krizi umocňuje krátký den s nedostatkem slunce, přejídání, minimum pohybu, nevhodné dárky a příbuzní, které pár musí alespoň jednou ročně pozvat nebo navštívit. Žádný div, že se řada dvojic těší, až Vánoce či dovolená skončí a bude možné vrátit se do práce a ke koníčkům. A jiné dvojice zamíří rovnou do advokátních kanceláří, aby rozjely rozvodové řízení. A tak se v těchto vánočních časech plných klišé o láskyplné atmosféře pojďme podívat, jak se dvojice rozcházejí a co by pro své štěstí měly udělat.

Výběr partnera pro soužití

Lidé se údajně párují dle společných zájmů, ale občas se i protiklady přitahují a na samém prvopočátkem bývá erotické potřeštění, sexuální přitažlivost a jim podobné chemické procesy. Trvalé partnerství a sňatek však jsou věcí racionální volby, a tak shrnu několik závěrů, k nimž jsem došla ve své advokátní praxi. Rozpadne se každé druhé manželství a dvě ze tří nesezdaných soužití, proto by budoucí dvojice měla konec vztahu zahrnout do reálného očekávání. Že snoubenec dobře lyžuje, má rozložitý hrudník a chce chovat dlouhosrsté psy, je zajisté pro společný život přínosné, pro rozpad manželství jsou však výhodou docela jiné kvality: velkorysost, nadhled, tolerance a schopnost zapomínat (výčitky, urážky a vzájemné podlosti, jež si rozcházející dvojice občas způsobuje). Pochopitelně neuškodí, pochází-li pár z podobných sociálních, ekonomických hodnotových líhní a shoduje se v základních otázkách pohledu na svět. Soužití i řešení každodenní situací se pak výrazně zjednodušuje, a pokud dvojice povije děti, lehčeji se domlouvá na jejich budoucnosti, školní docházce i zdravotních záležitostech.

Kdo je moudřejší, ten nebojuje

Zákopové války rozcházejících se dvojic nikoho zářným štěstím nenaplňují. Jásat by nad nimi mohli jen nesolidní advokáti, pojímající dlouholetý spor jako příjem generující trvalý paušál. Moudrý právník na rozdíl od nich totiž ví, že dnešní dohoda je pro klienta vždy výhodnější než zítřejší třeba i vítězné soudní rozhodnutí. Koneckonců právě proto jsme s kolegy před Vánocemi založili Unii rodinných advokátů, jež bude právnickou i obecnou veřejnost v těchto zásadách vzdělávat a informovat.

Rozpad vztahu vždycky zabolí a obvykle na jeden až tři roky pozmění uvažování dospělých a jinak racionálních jedinců. Vítězem v této bitvě však není ten, kdo si utrhne největší majetkové vypořádání či získá do výlučné péče dítě, ale kdo je velkorysý, odmítne vzít do ruky kalkulačku a rodinné hodnoty se nesnaží dělit dvěma. Klid v duši, dobré vztahy a základy budoucí spolupráce nelze matematicky vypočítat a už vůbec se spolupráce a city nedají vyžalovat u soudu. Ti nejlepší a nejmoudřejší z nás nebojují vůbec, ale ustoupí. Co na tom, že druhý zvítězí? Někdy je vítězstvím situaci správně vyhodnotit a nebojovat, čímž odpadnou probděné noci, výdaje za soudy, znalce a advokáty, časové a emocionální ztráty, zdravotní komplikace, nenávist k druhému pohlaví a nedůvěra v justiční systém, protože soudní řízení se běžně protáhne na desetiletí a výsledek nikdy nesplní očekávání. Co rozhádaní rodiče jako bonus způsobí dítěti, to si radši ponechám do jiného zamyšlení.

Vrcholem umění dobrého rozchodu není vítězství u soudu ani milionové odstupné od bývalého manžela, ale schopnost zůstat přáteli i poté, co se už nemilujeme. O tento cíl by se měl snažit každý od první vteřiny seznámení. Ne vždy je druhý z partnerů stejně rozumný, ale podobně jako ve fyzice ani ve vztazích nežijeme ve vzduchoprázdnu a každá akce vyvolá odpovídající reakci. Rozpad vztahu stejně jako vztah sám tak vždycky ovlivňují obě strany. V Jihlavě nakonec tiskl spoušť manžel; kdo se však bouřlivě a dlouhá léta rozvádí, ten nikdy není sám a bez viny.

Vyšlo v MF Dnes 29. prosince 2017

Autor: Daniela Kovářová | pátek 29.12.2017 10:57 | karma článku: 26.51 | přečteno: 1137x

Další články blogera

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 426 | Diskuse

Daniela Kovářová

Mají se ovládat i ženy?

Ze všech stran slyšíme hlučné kritiky a poukazování na údajně nebezpečné chování, kterého se dopouštějí ti děsiví muži: pískají na ženy, nevhodně je okukují, neslušně jim nadbíhají.

20.3.2024 v 12:57 | Karma článku: 31.51 | Přečteno: 789 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 37.65 | Přečteno: 940 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.27 | Přečteno: 543 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 11.92 | Přečteno: 117 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 5.73 | Přečteno: 104 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.88 | Přečteno: 905 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 3371 | Diskuse
Počet článků 188 Celková karma 31.97 Průměrná čtenost 2325

Rodinná advokátka a spisovatelka, podle níž všechno začíná a končí v rodině. Senátorka ČR za obvod č. 7 (Plzeň - město).

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...