Kauza Babiš: ukázka devalvace trestního práva

30. 10. 2017 11:22:51
Několik dní po volbách se zdá, jako by nejdůležitější nebyl volební výsledek, ale odpověď na otázku, zda Andrej Babiš a jemu blízcí byli, jsou či budou trestně stíháni.

Tato skutečnost může být podmínkou někdy vylučující a jindy tolerovanou vzniku povolebního uspořádání, v každém případě však věcí hodnou diskuse, vášně a přinejmenším u někoho i morálního opovržení. Hartusí se tak halasně, až si říkám, zda nejde jen o šikovnou kouřovou clonu nebo zástupný problém ve stylu, kdo chce psa bít, vhodnou hůl si vždycky najde.

S trestním stíháním má se to podobně jako s časy, jež se za pochodu mění, takže si leckdy nevšimneme, že boj se vede za věc prázdnou nebo poněkud vyčpělou. Obviněné jedince totiž lidstvo stíhá odnepaměti, dokonce tak činilo i v dobách, kdy ještě neumělo psát, nezřídilo stát a ten ještě nezačal vydávat psané právo, i když pak už to šlo s trestním právem, jako když se pustí kolo z kopce. Společnost primitivní žila pro krevní mstu, zatímco moudrý stát zavedl trestní řízení a ustavil jeho funkce, jimiž jsou ochrana společnosti před kriminalitou, regulace hodnot, jež společnost pokládá za nejdůležitější, prevence před následovateli a individuální převýchova pachatele. Trestní proces (na rozdíl od nudnějších typů soudních sporů) vždycky vyvolával zájem veřejnosti, kdysi snad kvůli exekuci na popravišti a dnes patrně pro obyčejné lidské porovnání, nakolik soudní spravedlnost souzní s pojetím spravedlnosti společenské či s pohledem prostých lidových mas.

Ovšem kde je dnes konec byvším funkcím oněch snah? Kdysi i dnes se ve školách učí, že trestní právo je nejzazším prostředkem, jímž stát provádí právní regulaci, leč co má být nástrojem výjimečným, nesmí být užíváno unáhleně, jako nástroj k vyřizování účtů, s osobním zaujetím nebo pro likvidaci nepříjemných protivníků. Právních norem je stále více, bobtnají jako v pohádce Hrnečku, vař, a není zákonodárce ani strany, jež by měla zájem schválit zaklínadlo, že už těch norem bylo dost. A tak už dnes nikdo neví, co vlastně platí, protože co platilo ještě včera, nemusí platit zítra či pozítří. Kdysi byl odsouzeníhodný ten, kdo na jiného podal trestní oznámení, zatímco dnes se jím řeší obchodní, občanskoprávní i rodinné spory a exmilenci vůbec nevadí, že otce či matku svých dětí jedním dopisem s obsahem třebas i vylhaným učiní pouhým sprostým podezřelým. Když ještě bylo trestní stíhání výjimečné, mohla společnost trestně stíhanými zvysoka opovrhovat. Co však má činit tatáž společnost dnes, kdy se jak na běžícím pásu houfně obviňují zastupitelstva obcí, kolektivní hlavy firem či státní úředníci, kteří pochybili pouze tím, že poslechli příkazu volených zástupců lidu? A možná bude i hůř, protože se zatím nijak neblýská na lepší časy, lid si na udávání uvykl a stoje za branami volá po trestech stále přísnějších. A čím dál složitější právo je plné právních nástrah, jimiž se obviněný pochopitelně snaží bránit, a tak dny běží a léta plynou a obviněný je stále jenom obviněným, a leckdy na konci také potichu a v plném rozsahu zproštěným a alespoň na papíře očištěným. A tak se vlastně ani nelze divit, že dnes už samotné trestní stíhání není hodno společenského opovržení, ba ani nevylučuje nejen se o podporu lidí vůbec ucházet, ale dokonce ani být lidmi zvolen či vykonávat mnohé veřejné funkce a zastupovat tentýž stát, který jednou rukou pověřuje a druhou rukou zlého trestního práva stíhá. Protože koho nakonec shledá vinným, není společnost už dávno schopna odhadnout ani rozpoznat.

Tak si teď, milý státe, sněz a vypij, co sis předtím navařil, neboť střídmost v úsudku, zdrženlivost v represivních krocích, přiměřenost právní regulace a policii dostatečně sebevědomou (nikoliv zbytečnou ustrašenou, ale ani slepě hyperaktivní) jsi měl mít na paměti během posledních desítek věru roztodivných let. V čemž ovšem je, ironicky dodávám, také jistá spravedlnost.

Psáno pro Lidové noviny

Autor: Daniela Kovářová | pondělí 30.10.2017 11:22 | karma článku: 33.85 | přečteno: 2580x

Další články blogera

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 426 | Diskuse

Daniela Kovářová

Mají se ovládat i ženy?

Ze všech stran slyšíme hlučné kritiky a poukazování na údajně nebezpečné chování, kterého se dopouštějí ti děsiví muži: pískají na ženy, nevhodně je okukují, neslušně jim nadbíhají.

20.3.2024 v 12:57 | Karma článku: 31.51 | Přečteno: 789 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 37.65 | Přečteno: 940 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.27 | Přečteno: 543 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 56 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.69 | Přečteno: 793 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 32.53 | Přečteno: 3020 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.79 | Přečteno: 326 | Diskuse
Počet článků 188 Celková karma 31.97 Průměrná čtenost 2325

Rodinná advokátka a spisovatelka, podle níž všechno začíná a končí v rodině. Senátorka ČR za obvod č. 7 (Plzeň - město).

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...