Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Děti manželské v. nemanželské

Čas vše mění, a co platilo včera, dnes už platit nemusí. Byly doby, v nichž byla svobodná matka ostouzena a její potomci řádnou společností přehlíženi a diskriminováni. 

Zatímco dnes si polovina rodičů pořizuje děti bez manželství a druhá polovina tento stav akceptuje bez většího podivení. 

Odlišný však může být pohled práva od pojetí, co je společností přijímáno jako norma, jako běžnost či jako ideál. Jeden příklad stačí uvést za všechny. Ačkoliv už první česká Ústava z roku 1920 zakotvila rovnost lidí před zákonem, za mého dětství nebylo pro mladou dívku nic potupnějšího než porodit dítě ještě před svatbou, děti narozené mimo manželství byly výjimečné a vždy s sebou nesly jistou výjimečnost těch, co se narodili matce za svobodna. Napadlo vás někdy, jak velký kus cesty jsme od dob vlastně nedalekých překonali? Dnes přece manželství volí jen polovina párů, zatímco ta druhá tvrdí, že ke svému štěstí žádný papír nepotřebuje, a děti se rodí přibližně stejně dvojicím sezdaným i nesezdaným. Tak proč zdůrazňovat rozdíl mezi nimi? Ta doba je dávno minulá, říkáte si. A co pominulo, už se nikdy nevrátí. A přesto je před námi nové nebezpečí, kterého se lze velmi důvodně obávat.

Víme, co chceme podporovat?

Občanský zákoník i řada jiných právních norem, důležitých státních dokumentů, programů politických stran a veřejně deklarovaných prohlášení podporují manželství jako ideální podhoubí pro vznik šťastné a plnohodnotné rodiny. Bohužel prostředky, které pro podporu cíle volí, nacházejí v právní regulaci a v navršení povinností, jež manžele svazují a zájemce o manželství spíše odrazují, než přitahují. A tak máme (navzdory rovnosti jedinců žijících v manželství i nesezdaně) polovinu občanů, kteří se musejí právním normám rodinného práva podřizovat, a druhou polovinu, jež tak činit nemusí. Rozdíl formálního s neformálním ještě více vyvstane, je-li dvojice schopna se dohodnout, tedy pokud je to pár moudrý, tolerantní, slušný a vůbec obecným představám partnerů vyhovující. Nesezdaným rodičům schopným dohody stát nestanoví žádné omezení, nic po nich nepožaduje, žádný papír, žádný podpis, ba ani návštěvu soudu, matriky, úředníka či jiného státního zařízení. Naopak manželský pár potřebuje rozvodový rozsudek, a ještě předtím soudní schválení dohody o budoucí péči o nezletilé děti pro dobu po rozvodu.

Když otázky jsou důležitější než odpovědi

Před několika dny (21. března) rozhodovalo plénum Ústavního soudu o návrhu Okresního soudu v Novém Jičíně, před nímž probíhalo jedno takové docela obyčejné řízení. Manželé v něm žádali soud, aby schválil jejich dohodu o péči o dceru pro dobu po rozvodu. Podobných soudních jednání probíhají každý den stovky, ba možná tisíce. V tomto případě však soud přerušil řízení a věc odeslal Ústavnímu soudu, neboť dospěl k závěru, že občanský zákoník neodůvodněně znevýhodňuje děti manželů oproti dětem narozeným nesezdaným párům. Ačkoliv čl. 32 odst. 3 Listiny základních práv a svobod zaručuje všem dětem stejná práva, musí manželé s dětmi k soudu, zatímco nesezdaná dvojice a jejich děti nikam nemusí, ba dokonce jim stačí ústní dohoda. Na první pohled racionální argumentace, po jejímž přečtení jistě čtenáře napadnou navazující otázky, které jsme si - možná chybně - dosud nepokládali: například chtějí-li se lidé dohodnout, proč je k tomu zapotřebí soudu, když předtím ke sňatku stačil člověk z magistrátu. Anebo zda jsme to s regulací manželství zkrátka trochu nepřehnali. Popřípadě že jde o diskriminaci naruby (manželské dítě je na tom dnes hůř než nemanželské?) a další námitky vůči manželství by mohly následovat. Ale možná – než promyslíte souvislosti – vás bude více zajímat, jak se k návrhu postavilo plénum všech patnácti soudců Ústavního soudu. Inu, uklidním vás, zatím. Ústavní soud návrh jako zjevně neopodstatněný odmítl s odůvodněním, že „podmíněnost rozvodu manželství předchozím rozhodnutím o poměrech dítěte v době po rozvodu není protiústavní“ (sp. zn. Pl ÚS 36/16). Osobně bych ještě jednou podtrhla: zatím…

Jak si ceníme manželství

Zbývá povzdechnutí na závěr. V dnešním světě bychom si přáli více stability, více rodiny, více dětí a více manželství. Je však otázkou, zda se tak jako společnost skutečně chováme. Zda se naše podpora neomezuje na duhové dvojice a matky – samoživitelky, čímž naopak rodině tradiční spíš škodíme. A zda oceňujeme a chválíme ty, co dokázali v dobrém manželství léta setrvat. Zda o těch hodných ocenění (na rozdíl od nejlepších sportovců, nejchytřejších manažerů, nejbohatších podnikatelů a nejkrásnějších Miss) vůbec víme. Tak třeba Jan Rosák. Petra Černocká. Cyril Svoboda. Eliška Balzerová. Václav Vlk st. Marek Benda. Ondřej Hejma.

Divili byste se, jak je těžké pár dobrých příkladů vůbec vyjmenovat.

Psáno pro Lidové noviny

Autor: Daniela Kovářová | středa 29.3.2017 9:44 | karma článku: 28,18 | přečteno: 1613x
  • Další články autora

Daniela Kovářová

Nechcete děti? Běžte do háje.

Tak prý stále více mladých neplánuje plodit děti. Prý kvůli nedostatku bytů (zde a zde) a aby zachránili planetu (zde). Větší nesmysl jsem už dlouho neslyšela.

31.3.2024 v 11:00 | Karma: 20,50 | Přečteno: 497x | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma: 19,95 | Přečteno: 501x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Mají se ovládat i ženy?

Ze všech stran slyšíme hlučné kritiky a poukazování na údajně nebezpečné chování, kterého se dopouštějí ti děsiví muži: pískají na ženy, nevhodně je okukují, neslušně jim nadbíhají.

20.3.2024 v 12:57 | Karma: 31,69 | Přečteno: 862x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma: 37,83 | Přečteno: 1080x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma: 27,56 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové zasévají v Charkově strach. Utečte, dokud je čas, hrozí obyvatelům

23. dubna 2024  18:58

Kreml provádí koordinovanou leteckou a informační operaci proti Charkovu s cílem vyvolat mezi...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

  • Počet článků 189
  • Celková karma 31,60
  • Průměrná čtenost 2315x
Rodinná advokátka a spisovatelka, podle níž všechno začíná a končí v rodině. Senátorka ČR za obvod č. 7 (Plzeň - město).

Seznam rubrik