Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemorální výživné a ti, kdo platí

Výživné na nezletilé děti spolehlivě vyvolá vášnivé diskuse mezi čtenáři bez ohledu na fakt, zda jde o ženy nebo o muže.

Rozejdou-li se rodiče, bývá dítko svěřeno rodiči s nižším příjmem (tedy matce), zatímco rodiči s příjmem vyšším (otci) náleží povinnost platit výživné. Zájmy rodičů jsou tak přirozeně protikladné: matky si přejí vysoudit výživné co nejvyšší, zatímco tatínkové obvykle touží platit co nejméně.

Obhajoba bílého muže

Obecně se soudí, že otcové neradi platí výživné. Chtěla jsem vědět, zda je platební morálka tatínků hodna své špatné pověsti, proto jsem po celý loňský rok prováděla rozsáhlý průzkum. Jeho výsledky jsou překvapující: 73 % otců platí výživné dobrovolně; desetinu otců je třeba popohnat exekucí a stejně velká část matek je po otci vůbec nepožaduje. Pouze 7 % otců neplatí vůbec a ani exekuce není efektivní. Nejvyšší čas zavrhnout obecné mínění jako lživé klišé!

Aktuální nález Ústavního soudu

V období předvánočního klidu a rozjímání poněkud zapadl přelomový nález Ústavního soudu, který dne 16. prosince 2015 vydal senát, jemuž předsedá ústavní soudce Tomáš Lichovník. Judikát zásadně ovlivní soudní rozhodování, proto se na něj podívejme podrobněji. Zákon přitom praví, že dítě má právo podílet se na životní úrovni rodiče, což bylo dosud vykládáno tak, že horní hranice výživného neexistuje, a kdo nadstandardně vydělává, vedle částek určených k přímé spotřebě běžně platí další peníze dítěti na účet. V rozhodování soud už po řadu desetiletí zohledňuje potřeby, schopnosti a majetkové poměry oprávněného a možnosti a majetkové poměry povinného.

Shrnutí soudního precedentu

Východočeské soudy (okresní a posléze krajský) svěřily nezletilého syna do střídavé péče rodičům s vyššími příjmy a uložily otci povinnost platit k rukám matky výživné ve výši 30.000 Kč a dalších 100.000 Kč měsíčně ukládat na synův účet určený k tvorbě úspor. Matka měla naopak otci platit výživné 5000 Kč měsíčně. Otcův dluh na výživném za dobu sporu narostl na 8 milionů korun, které měl otec uhradit do tří dnů ode dne právní moci rozsudku.

Proti rozsudku odvolacího soudu podal otec ústavní stížnost, s níž se Ústavní soud plně ztotožnil. Z odůvodnění ocituji: „Obecné soudy by …neměly odhlížet od racionálních a mravních hledisek, případně práv rodičů plynoucích z jejich rodičovské odpovědnosti. Jinými slovy to, že povinný je objektivně schopen plnit oprávněnému určitou výši výživného, ještě neznamená, že by se mu jí mělo bez dalšího dostat.“ Jen rodiče totiž mají právo rozhodnout, jak budou své dítě vychovávat, a jejich rozhodnutí nemůže žádný soud nahrazovat. “Je právem rodičů rozhodnout, s kolika penězi má jejich dítě v tom kterém věku samo hospodařit. A ještě spíše je jejich právem rozhodnout, zda mu při vstupu do života pomohou tím, že mu předají část svého majetku. …Jsou to právě rodiče, a nikoliv stát, kdo je odpovědný za výchovu dítěte. A naučit dítě hodnotě peněz a vštípit mu, že nic není zadarmo, … je bezesporu významnou částí výchovy.“ Měsíční výživné ve výši 30.000 Kč posoudil Ústavní soud jako přiměřené, položku určenou ke tvorbě úspor však už nikoliv. Rozsudky obecných soudů proto zrušil a soudy budou o věci rozhodovat znovu, právním názorem Ústavního soudu však už jsou vázáni.

Ač si v tuto chvíli mnohé matky smutně povzdechnou, vzkaz z Brna je tentokrát více než rozumný. Úkolem rodičů totiž není zajistit děti finančně do dalšího života, i kdyby toho byli nakrásně schopni, ale naučit je finanční gramotnosti a motivovat ke snaze o vlastní úspěch. I nadále tak bude platit, že výživné nebude mít horní hranici ani strop, ale jeho výše by neměla být nemravná a pro dítě jednoznačně nevýchovná. Stačí porovnat nemorální alimenty s výplatou čerstvě dospělého dítěte.

Rozdíl teorie a praxe

Ze zákona má dítě právo na stejnou životní úroveň jako rodiče. Pár slov, vzbuzujících přitom tolik otázek. Neměl by nezletilec dostat auto jen proto, že po jednom autě mají i oba rodiče? Pokud rodiče mají úspory na účtu, neměl by finance mít pro své potřeby i nezletilý? I k těmto otázkám Ústavní soud vyjadřoval: „Stejná životní úroveň neznamená, že děti musí mít k dispozici … stejné množství finančních prostředků jako rodiče. Vyšší příjem rodičů je zpravidla spojen s náročností jejich práce a s tím, jakou odpovědnost nesou. Naproti tomu pro dítě by se jednalo o bezpracný příjem, který si zasluhuje jen tím, že je dítětem svých rodičů.“ Zní to rozumně, nemyslíte? Možná i jinak by se dal vyložit vzkaz ústavních soudců: ani dnes nemá dítě právo na uspokojení každého ze svých přání. Naopak výchovné by mohlo být je někdy neuspokojit. Koneckonců rodič je ze zákona tím, kdo má být dítěti vzorem do života. A jak Ústavní soud, v něm trocha strádání a sebezapření neuškodí. 

Psáno pro Lidové noviny

Autor: Daniela Kovářová | pondělí 11.1.2016 10:52 | karma článku: 39,27 | přečteno: 6980x
  • Další články autora

Daniela Kovářová

Nechcete děti? Běžte do háje.

Tak prý stále více mladých neplánuje plodit děti. Prý kvůli nedostatku bytů (zde a zde) a aby zachránili planetu (zde). Větší nesmysl jsem už dlouho neslyšela.

31.3.2024 v 11:00 | Karma: 20,50 | Přečteno: 499x | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma: 19,95 | Přečteno: 502x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Mají se ovládat i ženy?

Ze všech stran slyšíme hlučné kritiky a poukazování na údajně nebezpečné chování, kterého se dopouštějí ti děsiví muži: pískají na ženy, nevhodně je okukují, neslušně jim nadbíhají.

20.3.2024 v 12:57 | Karma: 31,69 | Přečteno: 862x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma: 37,83 | Přečteno: 1081x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma: 27,56 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 189
  • Celková karma 30,67
  • Průměrná čtenost 2315x
Rodinná advokátka a spisovatelka, podle níž všechno začíná a končí v rodině. Senátorka ČR za obvod č. 7 (Plzeň - město).

Seznam rubrik